Lityum, suyun yoğunluğunun yarısı kadar olan en hafif katı elementtir. Oldukça reaktiftir ve kendiliğinden yanmaya eğilimlidir. Lityum, Sodyum ve Potasyum’a benzer ve aynı alkali metal grubundandır.
Metalik Lityum, herhangi bir katı elementin en yüksek özgül ısı kapasitesine sahiptir ve ısı transferi uygulamalarında kullanılır; ancak aşındırıcıdır ve özel işlem gerektirir. Metal iyi bir alaşımlama maddesidir ve hava taşıtlarında lityum alüminyum ve lityum magnezyum alaşımlarında kullanılır, burada yüksek sıcaklık dayanımı verir, elastikiyeti arttırır ve çekme dayanımını arttırır. Ayrıca nükleer uygulamaları var.
Yüksek elektrokimyasal potansiyeli nedeniyle lityum, pil anot malzemesi olarak kullanılır. Cam ve seramik endüstrileri, Lityum kullanan diğer iki sektördür. Lityum Klorür ve Lityum Bromür, klima ve endüstriyel kurutma sistemlerinde kullanılmaktadır.
Lityum esas olarak tuzlu sularda ve sert kaya minerallerinde bulunur. Moğolistan’da kil içinde kaplanmış ve fosilleşmiş olarak bulunabilir. Volkanik kökenli tuzlu sular çöl alanlarında bulunur ve kuru göl alanlarında ve Lityum’un güneş buharlaşmasıyla yoğunlaştığı iç çöl havzalarında meydana gelir.
Kuru göl alanlarında, havza yüzeyleri ağırlıklı olarak, bir miktar tuz kabuklu Lityum içeren silt ve killerden oluşur. İç çöl havzalarında, bazen tuz gölleri veya “salar” olarak bilinir.
Kurutulmuş göl yataklarının (salar) yüzeyinin altında bulunan tuzlu sulardan ve maden yataklarından lityum çıkarmak, lityum üretmenin baskın yöntemi olmuştur. Yüksek dereceli lityum bileşikleri, çoğunlukla Arjantin, Şili ve Bolivya’da salar tuzlu sularının güneş buharlaşmasıyla işlenir. Lityum bu tuzlu sularda çok yüksek konsantrasyonlarda bulunur (tipik olarak litre tuzlu su başına 500 miligramdan fazla lityum) ve işleme maliyetleri düşüktür. Bununla birlikte, tuzlu sulardan lityum ayırmanın birkaç dezavantajı vardır. Ayırma yavaştır (24 aya kadar sürer), hava durumuna bağlıdır ve yalnızca yaklaşık %50’lik bir ekstraksiyon verimliliğine sahiptir. Lityum güneş buharlaşmasıyla konsantre edildikten sonra, yine de birden fazla saflaştırma aşaması gerektirir.
CVMR’nin süreci, lityumun yüksek bir geri kazanım oranıyla hızlı bir şekilde çıkarılmasına izin verir ve aylar yerine saatler alır. İşlemin ürünü, lityum pillerin üretiminde kullanım için yüksek saflıkta bir lityum karbonattır.
CVMR®, tuzlu su, spodumen cevheri ve kilden lityum ekstraksiyonunun çeşitli yönlerini yönetme kabiliyetine ve kapsamlı deneyime sahiptir ve Bolivya, Moğolistan ve Şili’de konseptten üretime kadar Lityum rafinasyonu gerçekleştirmiştir. Ayrıca lityum iyon piller, piller, lityum bileşikleri, seramikler ve lityum alaşımları gibi lityumun kullanımları üzerinde yoğun bir şekilde çalıştık.
CVMR®, rezervin bileşimine ve mineralojisine bağlı olarak bir Lityum projesine çeşitli şekillerde yaklaşabilir. Lityum rafine etmede kullanılan yöntemin seçimi genellikle inceleme ve lityum içeren tuzlu suyun CVMR® tarafından kullanılan bir veya diğer tescilli yöntemlere uygunluğunu belirlemek için bir dizi testten sonra yapılır.
CVMR®, Kanada, Alberta’daki Ironstone Resources, Bolivya’daki Uyuni Salt Flats için lityum ve Alkalli Metals ve Moğolistan hükümeti için lityum tuzlu su fosilleşmiş cevheri çıkarma ve arıtma proseslerini tasarladı.
![]() | ![]() |
Kamran Khozan, Başkan ve | Bolivya’daki Uyuni Salar |
![]() Buhar Metalurjisi ile Lityum Karbonat Üretimi | ![]() Lityum Tuzlu Su için Akış Sayfası |